Lengyel László: a Fidesz kongresszusán elhangzott beszédeket még az előválasztás előtt írhatták

Orbán Viktorban, az öregedő politikusban sajátos nosztalgiák élnek. Úgy gondolja, minél gyengébben sikerül valami, annál inkább dicsérni kell – mondta Lengyel László KlikkFM Politikai Nagyító című műsorában. A Fidesz hétvégi tisztújító kongresszusából a közgazdász azt érzékelte, hogy sajátos kétségbeesésben próbálnak találni valami olyan témát, amely újdonság az eddigiekhez képest.

A Fidesz kongresszusai – főleg, amikor hatalmon voltak – soha nem voltak érdekesek, de mindig történt valami – tette hozzá Lengyel László.

„Most itt az égvilágon semmi sem történt, ezt próbálják leplezni. Egy olyan kongresszus, ahol egy parlamenti választás előtt nem választanak érdemben, mert 30 éve egyetlen jelölt van, az nagyon kínos ügy. Jobban emlékeztetett egy orosz párt kongresszusára, ahol szintén nem történik semmi, a Kreml ura megüzeni, hogy mi fog történni.”

Nincs semmiféle jelentősége, hogy létezik – ha egyáltalán létezik – a Fideszben igazi tagság. Ez nem erről szól, hanem arról, hogy a választások előtt el kellett mondani egy nagy beszédet – tette hozzá.

„Egyébként a beszédek jelentős részében durva belemenések voltak Brüsszelbe, Európába, bizonygatva, hogy mi odaütünk és odamondunk nekik, miután Orbán közölte, hogy természetesen bent fogunk maradni, de át fogjuk alakítani a lengyelek mintájára, és ez egy egészen képtelen gondolat.”

Miközben Orbán Viktor itthonról durva szavakat intéz Európához, és Európában nem fogadják, eközben Márki-Zay Péter kiment. Hat európai biztos és valamennyi nagy frakció vezetője fogadta – emlékeztetett az ellenzéki miniszterelnök-jelölt múlt heti brüsszeli látogatására. „Orbán Viktornak nincs frakciója odakint, egyedül van, és éppen most átalakít. Márki-Zay Péternek nincs pártja, de kitárta előtte a kapuját az a Néppárt, amely kizárta a Fideszt.”

„De erről nem szabad beszélni a kongresszuson.”

A Fidesznek most nagy gondot okoz, hogy súlyos identitás-válságban van – elemezte a kormánypárt helyzetét. „Elvileg ez egy keresztény és konzervatív párt, ehhez képest most kiderül, hogy olyan nézeteket kiabál a világ felé, amelyeket a keresztények nagyrészt nem osztanak – Ferenc pápával az élen. Közben éppen most távolodott el a konzervatívoktól és azokkal szövetkezik, aki nyíltan és durván a konzervatívokat támadják, nem a liberálisokat.”

„Mindaddig, amíg Orbán Viktor nem kapott egy olyan ellenfelet, mint Márki-Zay Péter, aki valóban keresztény és valóban konzervatív, addig folyamatosan szólt az antiliberális szöveg. De most ki ellen intézték? A valódi gond, hogy nem azok vezetik az ellenzéket, akiket emlegettek. Szerintem ezeket a szövegeket még azelőtt írták, hogy Márki-Zay megnyerte az előválasztást.”

„Nem találják az ellenszert, önmagukat sem tudják megszólítani, nem tudnak válaszolni a saját kérdéseikre sem.”